• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Belgische vlag
  Een vlag vol betekenis
  Een klein land en toch verschillende culturen
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in België
  Er is van alles te beleven

Verhaal van de Belgische vlag

D e Belgische vlag bestaat uit 3 kleuren, en dat zijn geel, rood en natuurlijk zwart. De kleuren zijn niet horizontaal maar verticaal. Wanneer werd het een officieel vlag? Nou het werd pas officieel rond 1831 toen zei het nationaal congres dat de vlag officieel is. In de grondwet van België staat dat het volk van België voor de moderne Belgische vlag heeft gekozen. Door de traditie in België is de donkerste kleur bij de vlaggenstok geplaatst dus natuurlijk zwart.

Kleuren van de Belgische vlag
De kleurtjes van de nationale vlag van België is eigenlijk afkomstig van het Hertogdom Brabant. Dit was eigenlijk een gebied in Nederland wat nu Brabant is. De kleuren kwamen door het wapenschil van de provincies Het bestond uit een sabel wat zwart is gekleurd, en een getongde en geklauwde keel wat rood is en uit een leeuw wat goud is gegeven (geel dus).

Ontwerp van de Belgische vlag
De Belgische vlag werd eigenlijk ontworpen door 2 mensen, genaamd Lucien Jottrand en EdouardDucpetiaux. Dit was eigenlijk bedoeld om eigenlijk de drie Franse kleur te vervangen en dit werd gebruikt door de Fransgezinde revolutionaire. De vlag was een grote motivatie voor de revolutie van België, sinds de kleuren hun herinnerde aan een oud vlag met strepen. In het jaar 1931 werd België pas officieel onafhankelijk van Nederland, toen werd de Belgische vlag officieel verklaard.


Geschiedenis van Belgische vlaggen
Toen de Belgen in opstand gingen tegen Willem I, gingen ze de Belgische vlag gebruiken als een symbool tegen het verzet. Maar sinds de opstand een eigen karakter nodig had moesten ze een eigen vlag hebben. Dus gingen ze een eigen vlag maken, op de advies van Lucien Jottrand (hij was een redacteur van een krant van Brussel en hij was ook nog is een advocaat). En toen werd het vanuit de wapenschild van Hertogdom van Brabant gekozen. Toen bracht EdouardDucpetiaux het idee tot een uiting en liet het op 26 aug 1830 de eerste vlag van België aantekenen dit was toen de vlag met de horizontale kleuren. Daarna in 1950 kreeg de Belgische vlag een verticale band.

Vlag regels
De Belgische vlag mag wel gehesen worden door mensen aan hun huis, maar voor overheidsgebouwen en of officiële gebouwen gelden andere regels dit geld ook voor monumenten, en op bepaalde dagen is het verplicht om gehesen te worden. In het leger zijn er nog striktere regels voor dit.

Overige Belgische vlaggen
Zoals ik net had geschreven werd de huidige staatsvlag aangenomen in 1950 dit is de voormalige marine vlag van België. Deze vlag werd van 1936 tot 1940 gebruikt, toen de 2e wereldoorlog uitbrak. In 1949 na de heroprichting in België werd er een nieuwe vlag ontworpen die sinds 1950 bij mariniers en leger word gebruikt.

Terug naar boven