Over België

Over België

placeholder B elgië is voluit genaamd het Koninkrijk België en dit land is West-Europees die aan de Noordzee ligt en grenst aan de landen Duitsland, Nederland, Frankrijk en Nederland. Het land heeft een oppervlakte van 30.528 km² en heeft in totaal ruim 11 miljoen inwoners. De hoofdstad en tevens de belangrijkste stad in België is Brussel. Dit is ook het bestuurlijk centrum en dit is van de NAVO en de Europese Unie. In België spreken ze 3 officiële talen waarvan ongeveer 60 procent Nederlands/Vlaams dit spreken en ongeveer 40 procent spreekt er Frans. Dit is voornamelijk in de plaats Wallonië en een heel klein percentage, ongeveer 1 procent spreekt er Duits. in de oostkant van België. Deze 3 talen in België hebben te maken met een aantal staatshervormingen. Hierdoor zijn er meerdere talen ontstaan. In het jaar 1830 na de Belgische Revolutie ontstond het land België. Ze hebben zich afgescheiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Nadat ze onafhankelijk waren verklaard werd de jonge natie vooral door de harde industrie in de plaats Wallonië (een voorloper) in de Revolutie van de industrie. De Vlaanderen liepen qua ontwikkeling achter tot het economisch zwaartepunt, dit richting het noorden en verschoof in het jaar 1960, tevens de periode van de vaststelling van de grens van de taal. Dit was de aanloop naar het verdelen van dit land en dat was dan in diverse deelstaten en onafhankelijk van de kolonies in midden-Afrika. België werd dan ook ‘s werelds 21ste economie en werd een van de meest ontwikkelde en welvarendste en meest geglobaliseerde landen ter wereld.

Natuur

Ongeveer 22 procent van België is bedekt met bos, hoofdzakelijk het Walonische deel van België bestaat uit veel bos. In Vlaanderen bevinden zich naast de steden en industriegebieden vooral landbouwzones en een aantal bossen. De bekendste mooiste en belangrijkste bossen zijn het Hallerbos, het Zonienwoud en het Heverleebos dit zijn bossen uit Vlaanderen. De totale bosoppervlakte van Vlaanderen bedraagt ongeveer 147.000 hectare en ongeveer 23.000 hectare beheerde parken door de gemeentes. Het bekendste gebied is natuurlijk de Ardennen hier ligt de bevolkingsdichtheid wat minder bij elkaar dan in bijvoorbeeld Vlaanderen. Een derde van de oppervlakte van Wallonië is bebost en dat oppervlakte word alleen nog maar groter. Het grootste deel bestaat uit dennenbossen die weinig natuurwaarde bezitten. Een van de mooiste plekken is in belgie is de Hoge Venen. Omdat het heer veel regent er strenge winters zijn en dus een sterk klimaat is groeien hier speciale plantensoorten die typisch voor bergstreken zijn. De bijzondere natuurontwikkeling word echter bedreigd door de opwarming van de aarde.

Provincies

Het Vlaamse deel van België bestaat uit 5 provincies:

  1. Antwerpen (hoofdstad Antwerpen
  2. Limburg (hoofdstad Hasselt)
  3. Oost-Vlaanderen (hoofdstad Gent)
  4. Vlaams-Brabant ( hoofdstad Leuven)
  5. West-Vlaanderen (hoofdstad Brugge)

Ook het Waalse deel van België bestaat uit 5 provincies:

  1. Waals-Brabant (hoofdstad Waver)
  2. Henegouwen (hoofdstad Bergen)
  3. Luik (hoofdstad Luik)
  4. Luxemburg (hoofdstad Aarlen)
  5. Namen (hoofdstad Namen)S

Het Brussels hoofdstedelijk Gewest behoort tot geen enkele provincie Elke provincie bestaat weer uit andere gebieden. Aan het hoofd van elke provincie staat een Gouverneur de baas van een provincie in België. De gouverneurs hebben de taak in te grijpen bij bijvoorbeeld bij een ramp of milieuzaken.

Terug naar boven