Over België

Over België

B elgië of voluit het koninkrijk België is een west europees land dat ligt aan de Noordzee. België grenst aan Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Het land heeft een bevolking van iets meer dan 11 miljoen inwoners en een oppervlakte van 30.500 vierkante meters. De belangrijkste stad van België is Brussel dit is de hoofdstad van België maar tegelijkertijd het centrum van de Europese Unie en de NAVO. In België spreken ze 3 officiële talen waarvan ongeveer 60 procent Nederlands/Vlaams dit spreken ze vooral in Vlaanderen. Veertig procent spreekt Frans dit gebeurd vooral in Wallonië en minder dan een procent spreekt Duits in de oostkant van België. Deze 3 talen in België hebben te maken met een aantal staatshervormingen. Hierdoor zijn er meerdere talen ontstaan. België ontstond na de Belgische revolutie in 1830 toen het onafhankelijk werd van het verenigd koninkrijk der Nederlanden. Na de onafhankelijkheid werd de jongen natie vooral een zware industrie in Wallonië dit is een van de voorlopers van de industriële revolutie. De ontwikkeling van Vlaanderen bleef achter totdat het zwaartepunt naar het noorden verschoof vanaf 1960. Toen begon ook het vastleggen van de taalgrens en de indeling van het land in meerdere deelstaten en de onafhankelijkheid van de kolonies uit Midden Afrika. België groeide uit tot 21ste economie land van de wereld en werd een van de welvarendste meest ontwikkelde en geglobaliseerde landen van de wereld.


Natuur
Ongeveer 22 procent van België is bedekt met bos, hoofdzakelijk het Walonische deel van België bestaat uit veel bos. In Vlaanderen bevinden zich naast de steden en industriegebieden vooral landbouwzones en een aantal bossen. De bekendste mooiste en belangrijkste bossen zijn het Hallerbos, het Zonienwoud en het Heverleebos dit zijn bossen uit Vlaanderen. De totale bosoppervlakte van Vlaanderen bedraagt ongeveer 147.000 hectare en ongeveer 23.000 hectare beheerde parken door de gemeentes. Het bekendste gebied is natuurlijk de Ardennen hier ligt de bevolkingsdichtheid wat minder bij elkaar dan in bijvoorbeeld Vlaanderen. Een derde van de oppervlakte van Wallonië is bebost en dat oppervlakte word alleen nog maar groter. Het grootste deel bestaat uit dennenbossen die weinig natuurwaarde bezitten. Een van de mooiste plekken is in belgie is de Hoge Venen. Omdat het heer veel regent er strenge winters zijn en dus een sterk klimaat is groeien hier speciale plantensoorten die typisch voor bergstreken zijn. De bijzondere natuurontwikkeling word echter bedreigd door de opwarming van de aarde.

Provincies
Het Vlaamse deel van België bestaat uit 5 provincies:
1. Antwerpen (hoofdstad Antwerpen
2. Limburg (hoofdstad Hasselt)
3. Oost-Vlaanderen (hoofdstad Gent)
4. Vlaams-Brabant ( hoofdstad Leuven)
5. West-Vlaanderen (hoofdstad Brugge)

Ook het Waalse deel van België bestaat uit 5 provincies:
1. Waals-Brabant (hoofdstad Waver)
2. Henegouwen (hoofdstad Bergen)
3. Luik (hoofdstad Luik)
4. Luxemburg (hoofdstad Aarlen)
5. Namen (hoofdstad Namen)

Het Brussels hoofdstedelijk Gewest behoort tot geen enkele provincie Elke provincie bestaat weer uit andere gebieden. Aan het hoofd van elke provincie staat een Gouverneur de baas van een provincie in België. De gouverneurs hebben de taak in te grijpen bij bijvoorbeeld bij een ramp of milieuzaken.

Terug naar boven