Rivieren België

Rivieren België

I n België bevinden zich een aantal grote en belangrijke rivieren namelijk de: Maas, Rijn, Schelde, Seine en de IJzer. Verder heeft België nog een aantal kleine rivieren. Al deze rivieren behoren tot het stroomgebied van de Noordzee. De Rijn Moezel en Seine stromen officieel niet door België maar word aangegeven omdat, deze in België een aantal zijrivieren hebben.

Maas
Het stroomgebied van de maas gaat door verschillende landen de maas stroomt door Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. In al deze landen heeft die een aantal zijrivieren en uiteindelijk komt die uit op de Noordzee. De maas komt belgie binnen in het plaatsje nabij Kanne. Hier word de grens gevormd van Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg. Dit gedeelte van de maas staat bekend als de grensmaas.

Rijn
De rijn is met 1233 kilometer een van de langste rivieren van europa hiervan ligt het grootste gedeelde van de rijn in Duitsland zo 800 kilometer de rijn stroomt door een aantal landen en komt uiteindelijk uit in België maar word een beek genaamd de Surbach.

Schelde
De Schelde heeft zijn stroomgebied door Nederland, België en Frankrijk. De rivier is ongeveer 350 kilometer lang en stroomt door België en Nederland naar de Noordzee

Seine
De Seine is een rivier in Frankrijk met een lengte van 776 kilometer en ligt geheel op Frans grondgebied. De Oise is de zijrivier van de Seine die België in stroomt ten hoogte van Chimay.

IJzer
Het stroomgebied van de ijzer loopt door België en Frankrijk. De oppervlakte van de IJzer is 1100 m2

Terug naar boven