Antwerpen

Antwerpen

antwerpen A ntwerpen is de hoofdstad van het gelijknamige arrondissement en van de provincie Antwerpen, in België. Antwerpen heeft ongeveer 521.815 inwoners en is daarmee met inwonertal de grootste gemeente van België. De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vachtvervoer. Antwerpen is dan ook na Rotterdam de tweede haven van Europa..

Geschiedenis

Ongeveer in het jaar 1400 was Antwerpen nog een kleine stad met niet veel meer dan 10.000 inwoners. In het jaar 1500 had de stad ongeveer 50.000 inwoners, het aantal inwoners veranderde van 50.000 inwoners naar 100.000 inwoners in het jaar 1560. 60 jaar later dus.

Antwerpen werd de belangrijkste handelsstad in Europa. De schilderkunst nam een hoge vlucht in de 16de eeuw en 17de eeuw. Door vele invloeden kreeg het lutheranisme en het calvinisme grote aanhang in de stad. In 1580 werd door de stadhouder Willem van Oranje een goddienstelling georganiseerd. Hier uit bleek dat 33% van de bevolking een aanhanger was van het Calvinisme. 50% was aanhanger van de Katholieke kerk en de overige 17% was nog aanhanger van het lutheranisme.

Doordat de troebelen van de opstand tegen Spanje heeft Antwerpen veel schade opgenomen. In het jaar 1576 werd de stad geplunderd door Spaanse huursoldaten, die in de Spaanse Furie 7.000 burgers hebben vermoord. Antwerpen sloot zich aan daarna aan bij de Pacificatie van Gent en was de komende 9 jaar zo'n beetje de hoofdstad van de anti-Spaanse opstand. Antwerpen is een van de belangrijkste economische en culturele centra van de Spaanse en later de Oostenrijkse Nederlanden.

Evenementen

In Antwerpen zijn er veel evenementen gaande, hieronder zal ik de evenementen opnoemen dat erg populair is bij de bevolking. De Sinksenfoor is een kermis die tot jaarlijks kwam tot en met 2014. Deze kermis vond plaats op de gedempte Zuiderdokken en sinds 2015 word het gehouden op het Park spoor Oost. Met ongeveer 150 attracties behoort de Kermis tot de grootste Belgische kermissen.

- De Antwerp Pride word jaarlijks, eind juni gehouden voor verschillende feesten en activiteiten gericht aan homo's, lesbiennes en transgenders.
- De Kerstmarkt word jaarlijks tijdens de eindejaars periode op de Groenplaats, Suikerrui, Grote markt, handschoenmarkt en het steenplein gehouden.
- De Zomer van Antwerpen word elke zomer ongeveer 2 maanden georganiseerd. Hier kun je activiteiten doen dat te maken heeft met theater, muziek, dans, circus en film.
- In de wintermaanden wordt de Winter in Antwerpen georganiseerd, in deze maanden worden activiteiten gehouden zoals een kerstmarkt, schaatsbaan en nog genoeg andere winteractiviteiten.

Vrijwel iedere bezoeker die naar Antwerpen komt zal terecht komen in de historische binnenstad, waar je vooral winkels, restaurants en bars zult treffen. Het uitgaansleven in Antwerpen is erg levendig. Naast buurtkroegen kun je je in Antwerpen prima vermaken in populaire clubs zoals bijvoorbeeld Noxx. Ben je een filmliefhebber dan bioscoop Metropolis een plek voor jou, deze bioscoop is mega groot en heeft 24 zalen. Een winkelliefhebber? Dan is de Meir echt iets voor jou, dit is de grootste en bekendste winkelstraat van Antwerpen.

Terug naar boven