Provincies België

Provicies België

provincies belgie B elgië, Noordwest-Europa. Het is één van de kleinste en meest dichtbevolkte Europese landen, en sinds zijn onafhankelijkheid in 1830 is een representatieve democratie onder leiding van een erfelijke constitutionele monarchie. In eerste instantie had België een unitaire regeringsvorm. In de jaren tachtig en negentig werden er echter stappen ondernomen om België in een federale staat te maken met bevoegdheden die deel uitmaken van de regio's van Vlaanderen, Wallonië en het Brussels de hoofdstad.

Talen

De bevolking van België is verdeeld in drie taalgemeenschappen. In het noorden spreken de Vlamingen, die meer dan de helft van de Belgische bevolking uitmaken, spreken zij vlaams, wat gelijk is aan Nederlands. In het zuiden vormen de Franstalige Waalse ongeveer een derde van de bevolking van het land. Ongeveer een tiende van de mensen zijn volledig tweetalig, maar een meerderheid heeft kennis van zowel Frans als Vlaams. Het Duitse taalgebied in de provincie Oost-Luik, dat een kleine fractie van de Belgische bevolking bevat, bestaat uit verschillende gemeenten rond Eupen en Sint-Vith. De stad Brussel bestaat uit een aantal officieel tweetalige gemeenten, hoewel het grootstedelijk gebied zich verspreidt naar de omliggende Vlaamse en Waalse gemeenten. De Franstalige bevolking is veruit de grootste in de hoofdstad. Bruxellois, een regionaal onderscheidend dialect dat door zowel Frans als Vlaams wordt beïnvloed, wordt ook gesproken door een klein segment van de inwoners van de stad.

Provincies

België heeft in totaal 10 provincies, waaronder:

Antwerpen

De moderne provincie werd gecreëerd als de afdeling van de twee Netes tijdens het Eerste Franse Rijk (toen Zuid-Nederland deel uitmaakt van Frankrijk). Na de nederlaag van Napoleon werd het grondgebied deel van het Verenigd Koninkrijk van Nederland als de provincie Midden-Brabant, die het onderscheidt van Noord-Brabant en Zuid-Brabant. In 1830, na de onafhankelijkheid van België, werd de provincie Antwerpen genoemd

Oost-Vlaanderen

Tijdens het kortstondige Napoleonse Rijk was het grootste deel van de moderne provincie onderdeel de Schelde, die de Escaut in het Frans genoemd wordt. De provincie werd genoemd naar de rivier de Schelde. Na de nederlaag van Napoleon werd de entiteit vernoemd na zijn geografische ligging in het oostelijke deel van historisch Vlaanderen; Hoewel de provincie eigenlijk in het westelijke gedeelte van Vlaanderen ligt, in de hedendaagse zin van het woord.

Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant werd in 1995 opgericht door de splitsing van de voormalige provincie Brabant in drie delen: twee nieuwe provincies, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant; En het Brussels Hoofdstedelijk Gedeelte, dat niet meer aan een provincie behoort. De splitsing werd opgesteld om de uiteindelijke verdeling van België in drie regio's tegemoet te komen.

Limburg

Belgisch Limburg werd niet zo genoemd tot de 19e eeuw, toen deze provincie, zoals de rest van België, al enkele decennia deel van Nederland was, tot na de val van Napoleon.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen bestaat uit de Noordzeekust, gevolgd door een zeer vlakke polderlandschap. Alleen in het zuiden zijn enkele kleine heuvels, met de Kemmelberg (159 m) het hoogste punt in de provincie. West-Vlaanderen is de enige Belgische provincie die grenst aan zowel Frankrijk als Nederland.

Henegouwen

Haar hoofdstad heet bergen en de meest populaire stad is Charleroi, ook de belangrijkste stads-, economische en culturele hub van de provincie. De stad is ook de financiële hoofdstad van Henegouwen en een van de belangrijkste commerciële centra in België, de vijfde grootste stad in het land per bevolking.

Luik

De provincie Ourthe, zoals het toen bekend was, was onder de Franse controle tijdens de regering van Napoleon Bonaparte. Napoleon bezocht de stad tijdens een van zijn campagnes en beviel de vernietiging van Ourthe’s wijngaarden om te voorkomen dat de mijnbouwindustrie in Luik tegen haar Franse tegenpartij kon concurreren.

Luxemburg

Het heeft een oppervlakte van 4,443 km2, waardoor het de grootste Belgische provincie is. Bij ongeveer 250.000 inwoners is het ook de minst bevolkte provincie, waardoor het een relatief dunbevolkte provincie is in een anders dichtbevolkt land.

Namen

Het Franse departement Samber en Maas werd in 1815 de Nederlandse provincie Namen. De provincie bleef na de Belgische afscheuring in 1830 onveranderd voortbestaan.

Waals Brabant

Waals-Brabant werd opgericht in 1995, toen de voormalige provincie Brabant werd verdeeld in drie delen: twee nieuwe provincies, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant; En het Brussels Hoofdstedelijk Gebied.

Terug naar boven