Antwerpen

Antwerpen

A ntwerpen is de hoofdstad van België en telt 517.000 inwoners hiermee is het qua inwoneraantal de grootste gemeente van België. Qua oppervlakte is het de op 3e grootste gemeente na Doornik en Couvin. De stad ligt grotendeels aan de rivier de schelde (deze rivier is 350 kilometer lang). Het heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Het is na Rotterdam de tweede belangrijkste haven van Europa. Het belangrijkste is de petrochemische bedrijvigheid van Antwerpen ( dit is vooral petroleum en de producten hieruit). De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel. De inwoners van Antwerpen worden ook wel Sinjoren genoemd naar het Spaanse woord señor. De stad word door de inwoners vaak ’t stad genoemd en soms ook wel koekenstad en dit komt vanwege de vele koekfabrieken in Antwerpen.

Wapen
In het stadswapen van Antwerpen word een burcht afgebeeld (een kasteel) boven de burcht bevinden zich twee losse handen die moeten verwijzen naar de legende van het handwerpen. Eerder schijnen deze handen oude symbolen voor de rechten van de vorst op de schelde en de voorrechten van de stad. Het betekende het recht van stapel en opslag.

Cultuur
Het uitgaansleven in Antwerpen biedt veel afwisseling. Er zijn veel cafés en clubs te vinden, zoals in het toeristische hart rond de groenplaats en grote markt. Maar vooral in de Antwerpse studentenbuurt rond de Ossenmarkt en de Stadswaag.

Terug naar boven