Provincies België

Provincies België

B elgië telt in totaal 10 provincies sinds de laatste staatshervorming. Je hebt twee delen het Waals Gewest en Vlaams Gewest elk van deze delen telt 5 provincies.

Vlaams gewest
1. Antwerpen (hoofdstad Antwerpen
2. Limburg (hoofdstad Hasselt)
3. Oost-Vlaanderen (hoofdstad Gent)
4. Vlaams-Brabant ( hoofdstad Leuven)
5. West-Vlaanderen (hoofdstad Brugge)

Waals Gewest
1. Waals-Brabant (hoofdstad Waver)
2. Henegouwen (hoofdstad Bergen)
3. Luik (hoofdstad Luik)
4. Luxemburg (hoofdstad Aarlen)
5. Namen (hoofdstad Namen)

Antwerpen
Antwerpen is een van de Vlaamse gewesten en is een van de tien provincies van België. De provincie bevind zich ten noorden van Vlaams Brabant ten westen van Limburg en ten oosten van Oost Vlaanderen. In het noorden grenst de provincie aan het Nederlandse noord Brabant en voor een klein stukje aan Zeeland. Antwerpen is de enige provincie die niet aan de Waalse provincies ligt. De hoofdstad van Antwerpen is Antwerpen

Limburg
Limburg is een van de Vlaamse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De hoofdstad van de provincie is Hasselt deze provincie heeft een logo wat het Limburgsymbool genoemd word. Het is een rood hart op een witte achtergrond dit logo werd door beide besturen van Limburg ingevoerd ( Nederlands Limburg en Belgisch Limburg) zodat er een samenwerking is tussen West en Oost Limburg.

Oost Vlaanderen
Oost Vlaanderen is een van de Vlaamse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De hoofdstad van Oost Vlaanderen is Gent. In het noorden grenst de provincie aan Zeeland in Nederland in het oosten aan Antwerpen en Vlaams Brabant en in het Zuiden aan de Waalse provincie Henegouwen

Vlaams Brabant
Vlaams Brabant een van de Vlaamse Gewesten en is een van de tien provincies van België. Het is de jongste en kleinste provincie van België en heeft de hoofdstad Leuven.

West Vlaanderen
West Vlaanderen is een van de Vlaamse Gewesten en is een van de tien provincies van België. Het is de meest westelijke provincie van België en Vlaanderen en is de enige provincie die aan de Noordzee ligt. De hoofdstad van West Vlaanderen is Brugge.

Henegouwen
Henegouwen is een van de Waalse Gewesten en is een van de tien provincies in België. De provincie is een Franstalig gebied en heeft als hoofdstad Bergen. Henegouwen ligt in het Zuid Westen van België.

Luik
Luik is een van de Waalse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De provincie ligt in het Franstalige gebied van België en heeft als hoofdstad Luik.

Luxemburg
Luxemburg is een de Waalse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De provincie ligt in het Franstalige gebied van België en heeft als hoofdstad Aarlen.

Namen
Namen is een de Waalse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De provincie ligt in het Franstalige gebied van België en heeft als hoofdstad Namen.

Waals Brabant
Waals Brabant is een de Waalse Gewesten en is een van de tien provincies van België. De provincie ligt in het Franstalige gebied van België en heeft als hoofdstad Waver.

Brussel
Brussel is een van de andere Gewesten en telt niet als provincie. Brussel telt 19 gemeentes en telt 1,8 miljoen inwoners.

Terug naar boven